D'esquerra a dreta, Magí Murià, Obiols, Rodoreda, J. Murià, Mercè Casals, Bartra, A.Murià i A. Romaní.
Soldat escrivint una carta
Imatge del desenrunament dels efectes d'una bomba caiguda a Barcelona.

L’Abanderat, el bibliobús del front és una obra basada en fets reals, on hem volgut respectar i ser molt fidels a la memòria d'aquesta història que ens va captivar tan bon punt la vàrem descobrir. Hem fet una recerca exhaustiva per tal d'esbrinar tot el que ens fos possible i poder-vos-la oferir amb el màxim de fidelitat i rigor.

 

La Guerra Civil Espanyola és el marc històric i social on els nostres personatges van viure, patir, estimar, cantar, gaudir... En aquest temps és on es centra tota l’acció que succeeix a l’espectacle.

 

Així, la majoria de personatges són reals, les cartes que apareixen també són verídiques, els llocs citats, les dates, moltes anècdotes i fins i tot diàlegs, frases i expressions que apareixen a l’espectacle van ser reals.

 

Però també és cert que hi ha una part de ficció necessària per adaptar els fets històrics al llenguatge teatral.

 

 

S'ha creat i/o ficcionat tot allò que calia pel to de l'obra, pel seu ritme o la seva estructura.

 

Per exemple, les cartes del soldat-tinent Jaime Olivera a la bibliotecària Ma. Felipa Español són reals i vam aconseguir-les però, a l’hora de posar-les en escena, s'han dramatitzat fent-ne un diàleg amb un joc temporal i d'espai molt divertit que ens permet fer avançar la història i el temps d’aquells darrers mesos de conflicte bèl·lic.

 

O, sabem que alguns escriptors camí de l’exili, a Mas Perxers, van composar un sonet al President Companys però aquest es va perdre i no ens ha arribat. Així que vam agafar aquest fet verídic i vam construir una escena on vam escriure un poema perquè els escriptors que apareixen (Mercè Rodoreda, Anna Murià i Joan Oliver) li recitin al president.